tisdag 13 november 2012

Egen skrädmjölsvälling

Eftersom jag har sett att många undrar över vällingen vi kokade själv till Flora så tänkte jag lägga ut receptet här. Det är inspirerat av Ekonördarna.

1½ dl vatten
1½ msk ekologiskt skrädmjöl
1 dl ekologisk mjölk (av passande djur/växt)
1-2 tsk outspädd ekologisk äppeljuice
1 tsk ekologisk virgin kokosolja
½-1 msk nyponpulver

Blanda vatten och mjöl i kastrull och koka upp, vispa så det inte bränner vid. Vispa ned mjölken och äppeljuicen. Låt kokosoljan smälta ned. Häll upp på flaska eller mugg och rör/skaka sedan ned nyponpulvret när välling når ät-temperatur.
Jag har haft denna välling med mig utan problem. Har då kokat den och ställt den i kylen för att svalna och sedan värmt upp på plats.

3 kommentarer:

  1. Hej! Vilken härlig blogg, sån tur jag hittat hit! Min dotter är 7,5 mån och igår provade jag att ge Semper välling sin hon slukade. Men är väldigt skeptisk till vad dem stoppar i den fabrikstillverkade vällingen. Så jag undrar hur ett recept till en liten skulle ser ut? Den mängden skulle hon aldrig orka, max 150 ml. Men man kan ju så klart kyla och värma dagen där på. Men kan man ha äppeljuice i välling till så små?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isa!

      Du kan ju halvera receptet, så gjorde jag i början. Sen är det bara att öka på när bebisen blir hungrigare. Och ja, det är klart man kan ge äppeljuice till så små. Äpple klarar nog en fyramånaders mage. Och i detta fall är det ju en väldigt liten mängd. Men det går självklart bra att testa utan, eller söta med något annat. Skippar man sötningen så smakar vällingen lite bränd av skrädmjölet.
      Lycka till!

      Radera
  2. Jennifer Andersson2 mars 2013 kl. 21:18

    Hej!
    Har försökt kolla runt lite på skrädmjölsgröt/välling till små barn och när jag googlade hamnade jag här. Vid vilken ålder började du ge det till ditt barn?

    //Jennifer

    SvaraRadera